donderdag 23 oktober 2014

Hoe moet je hout schuren?

Hoe beter je hout schuurt, hoe mooier je kan verven/schilderen.
Beter schuren hoeft niet langer te duren, slechts op de juist manier!

Welk schuurpapier moet je gebruiken?

1. Schuurpapier
Schuren begint met kiezen van het juiste schuurpapier. Of je nu met de machine of met de hand wil gaan schuren, het gaat om de korrel die je gebruikt. De korrel wordt meestel met een P vervolgt door een cijfer aangegeven zoals hier P120.
P staat voor 'partikels' oftewel ' deeltjes'. Het gaat dan om de grootte van de korrels op je schuurpapier en hoeveel er op een cm2 of inch zitten.




Je kan de volgende begin en eind korrelgrofte hanteren, maar probeer altijd zelf uit wat het beste bij jou klus van toepassing is.

1. Licht schuren van geschilderd oppervlak:  P100 -P230
2. Verf en diverse verwijderen: P40 - P80
3. Kaal hout: P80 - P230

Het schuurpapier maakt een bepaalde diepte van kras in je materiaal, hoe lager het getal (bijvoorbeeld P40) hoe dieper de kras. Deze kras moet je weer ondieper schuren door steeds met een stap van 20 fijner te gaan schuren.

Bijvoorbeeld:

Je wilt een kast schuren die nog kaal is (geen afwerking van bijv. olie/lak of verf erop heeft zitten) en klaar maken om te verven. Je begint dan met P80 om het hout glad te maken en eventuele oneffenheden eruit te schuren. Vervolgens ga je met P100 het gehele vlak nog een keer na, gevolgd door P120 en daarna eventueel nog fijner.

Tijd winnen door een stap over te slaan? Helaas dat is niet zo, je moet als je gelijk met fijner schuurpapier verder gaat veel langer schuren om de grovere krassen eruit te schuren.

2. Hoe hard moet je drukken? 
Druk je schuurpapier normaal aan op je oppervlak, dan heeft de korrel de ruimte om het nodige eraf te schuren. Hoe harder je drukt hoe minder ruimte de korrel heeft om zijn werk te doen en hoe eerder je schuurpapier kapot gaat.

3. Welke kant op schuren.
Het is zeer van belang welke kant je op schuurt op je hout. Ga altijd met de draadrichting van het hout mee. Dit is bijna altijd de langste kant van de plank.

Zoals je op deze foto ziet zijn er meerder planken aan elkaar gelijmd, de rode lijnen geven de draadrichting aan.





4. Tussendoor schuren.
Wat ik zelf altijd doe, of het nu met olie, lakken of verven is, is zo goed mogelijk alles van te voren schuren. Dat is 80% van je eindresultaat. Vervolgens zet je er 1 laag van je afwerking op. Hierdoor gaan de 'haartjes'  van het hout omhoog staan, wat vaak ruw aanvoelt als deze laag is uitgehard.
Dit heb je gelukkig zo verholpen! Schuur met ongeveer P230 even licht over je materiaal tot deze weer glad aanvoelt. Vergeet niet het stof te verwijderen met stofzuigen en bijvoorbeeld een licht vochtig doekje. Hierna kan je weer verder met je afwerklagen en herhaal dit lichte schuren nog eenmaal voor je allerlaatste laag voor een mooi glad resultaat.

Ga je met veel glans afwerken of werk je in een ruimte die teveel stofdeeltjes bij elke laag achterlaten op de je materiaal, dan is aan te raden na elke laag even licht te schuren.

5. Hand of machine.

Heb je een schuurmachine in huis? Dan is dat natuurlijk wat sneller, let ook hierbij op dat je met de houtnerf mee gaat met de machine en rustig aan beweegt. De machine maakt immers voor jou al de bewegingen om het te schuren!
Zorg dat je schuurpapier past op de voet van de machine en de gaatjes overeenkomen, zodat je met een stofzuiger goed het schuurstof af kan zuigen. Anders zit je schuurpapier snel vol en het is beter voor je gezondheid. Ook is hierbij gehoorbescherming aan te raden, voor je het weet loop je gehoorschade op.

Ga je met de hand schuren dan zijn er ook nog verschillende mogelijkheden. Grote vlakken zijn makkelijk met een kurken schuurklos zoals hier op de foto te doen.
Moet je veel afgeronde kanten schuren kan je bijvoorbeeld een stevige spons als blokje gebruiken, deze vormt zich wat meer naar de ronde vormen.
Voor de tussenlagen gebruik ik meestal schuurpapier die al op de achterkant zacht schuimlaagje hebben, zodat je deze zonder blokje zacht over je oppervlak kan laten gaan.





Tip: Gebruik je handen om je schuurresultaat na te voelen, daar 'zie' je meer mee dan met het blote oog.

Succes!!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten