vrijdag 7 november 2014

Hoe pimp je je meubel in 5 stappen

Hoe leuk is dat, van een 'saai' meubel een eyecatcher van de kamer maken!

Mijn dochter is toe aan een eenpersoonsbed, uiteraard het liefst een roze meidenbed. We zitten al tegen een dure feestmaand aan, dus ik dacht, laten we eens iets heel moois voor heel weinig gaan proberen te maken.

Stap 1. Zoek je meubel

Je kan bijvoorbeeld op marktplaats of de kringloopwinkel gaan zoeken. Wat je ook kan doen is op Facebook op zoek gaan naar een site die voor jou regio/plaats is waar mensen spullen met elkaar ruilen tegen een andere boodschap. De site in mijn regio heet in dit geval appeltje eitje.
Zo heb ik dit bed geruild tegen boodschapjes t.w.v. 8 euro. 




Wat voor meubel je ook wil gaan pimpen, kijk bij aanschaf vooral naar de vormen of die mooi zijn en of het meubel nog degelijk is. Dit soort grenen meubels zijn vaak erg degelijk, ze zijn van dikke massieve planken en goed stevig in elkaar te zetten. Dit bed heeft een lichte laklaag erop zitten, het is meestal niet nodig om deze eerst te schuren.

Stap 2. Eerste verflaag

Als basislaag heb ik witte verf op waterbasis genomen. De voordelen van verf op waterbasis is dat je het makkelijk kan verdunnen met water,  het is minder schadelijk voor de gezondheid en ook heb je er geen stank van tijdens het schilderen/drogen. Zeker als je zwanger bent of binnen in huis schildert (met kinderen in huis) is het een stuk gezonder om op waterbasis te werken.

Deze verf was nog een restje wat ik had staan. Mocht je niks meer in huis hebben, kijk dan waar de verf in de aanbieding is of zet gewoon eens een advertentie op een Facebook ruilsite of iemand nog een restje te ruil of gratis voor je heeft.

De verf heb ik een klein beetje verdunt met water, zodat ik minder hoef te gebruiken en deze makkelijker uitvloeit. Met een 4 cm brede kwast zet ik de eerste laag erop. Bij een groter meubel als dit bed, kan je gelijk als je hem helemaal hebt gehad, weer bij het begin beginnen en de tweede laag eroverheen zetten. Kijk zelf of je de eerste laag er niet juist afveegt met je kwast, dan kan je beter een dagje wachten.
Klaar met verven? Zet je kwast in een potje water om deze goed te houden.


   


Stap 3. De volgende verflaag

Na een tip heb ik bij de action 2 verfflacons gehaald van 1,99 euro p.st.  oud roze en ijsblauw. Deze kleuren pas mooi bij de vintage look die ik eraan wil gaan geven.
Ze hebben nog meer kleuren en wie weet heb je thuis nog allerlei leuke restjes staan.




Ook deze zijn op waterbasis en verdun ik met een beetje water. De kwast van de vorige keer haal ik uit het potje water en smeer ik een zo goed mogelijk schoon en droog op een oude krant.
Nu kan je de volgende verflaag erop zetten. Kies zelf waar je een volgende kleur op wilt hebben. Ik heb ervoor gekozen om verschillende 'vlekken'  erop te verven. Deze zal ik later licht opschuren voor het gewenste effect.

                                

                               
 

Hoe nu verder?

Om alvast vooruit te denken, ik wil er straks bloemen op maken en zie op internet een techniek met behang. Tja, ik heb maar kleine stukjes nodig en hele rollen behang zijn ook weer kostbaar. Dus ik duik weer op de Facebook ruilsite en post een bericht waar ik restjes behang vraag. 
Hierop krijg ik diverse reacties van mensen die wel een stukje hebben liggen, en er is zelfs een zeer vriendelijke dame die me gratis prachtige servetten aanbied en haar ervaring met me deelt hoe je dit het beste op je meubel kan plakken. 

Stap 4. Het plakken van de motieven

Als je een leuke servet hebt gekozen, haal je hier de toplaag met het motief ervan af. Let op, het is dan nog maar echt een heel dun papiertje, zorg dat er niet een tweede laag nog op zit (er kunnen aardig wat lagen op elkaar zitten totaal).
Je knipt het motief uit met ongeveer 2 cm extra eromheen. je kan nu met een beetje water tussen je vingertoppen het papier rondom ' uit waaieren'. Maak de randen vochtig en zorg dat de strakke lijnen van het knippen vervagen. Hierdoor loopt het motief straks mooier over op je geverfde gedeelte.

Voor het verlijmen heb ik 1 flacon crea podge van de action gebruikt.

Verdeel de lijm met een kwastje op het hout waar je servet opkomt. Laat de lijm even drogen, tot hij niet meer plakkerig aanvoelt. Als je dit wat wilt versnellen, kan je er met een warme föhn overheen blazen (wel voorzichtig dat je verf niet te heet wordt!). Vervolgens hou je de servet ertegenaan, daaroverheen een velletje bakpapier en stijk met een hete strijkbout over het bakpapier zodat je servet  er strak op wordt 'gestreken'. Door de warmte van de strijkijzer wordt je lijm weer een beetje vloeibaar zodat deze aan de servet blijft plakken en hard deze daarna ook gelijk weer uit door de warmte. 
Gebruik je liever je strijkijzer niet, omdat deze mogelijk vies kan worden, kan je de servet er ook direct met de vloeibare lijm opplakken, maar het resultaat kan wat minder mooi zijn.


                                       


Stap 5. Aflakken.

Als de lijm goed is uitgehard kan je je meubel nog aflakken met blanke lak.
Ik heb spuitbus blanke lak van de action gebruikt. Zorg dat je van links naar rechts banen spuit, en niet op 1 plek blijft spuiten. Daar komt dan teveel lak, wat resulteert in druppels/lopers.
Als je servetten op sommige plekjes niet helemaal netjes zijn vastgelijmd, kan je met bijvoorbeeld een klein kwastje de natte lak op het servet nog nastrijken, zodat je servet alsnog met de lak goed vastgedrukt wordt.

                                                                  

Omdat ik een meubel voor mijn dochtertje heb gemaakt, die erop klimt en klautert, heb ik ervoor gekozen om het met 3 lagen af te lakken. Voor het gehele bed heb je 1 spuitbus per laklaag nodig.

EINDRESULTAAT:
Een hele blije dochter die een prachtig bed heeft gekregen!